Over de Smederij

Sinds 1977 dé Smederij van Brabant!
“Het ijzer weerbarstig van natuur, vindt zijn meester in hamer en vuur”


Familie van Baars


Smederij van Baars is een ambachtelijke smederij waar nog alle dagen het smidsvuur brandt. Antonie van Baars groeide op rond en in de smidse waar zijn vader in 1977 als smid begon, en nam in 1992 de smeedhamer over.Fraai smeedwerk valt of staat niet alleen bij technische vaardigheden, ook de creativiteit van de smid is van belang. Een smid kneedt en smeedt het harde metaal met hamer en aambeeld in vorm en brengt het hiermee tot leven. Men kiest vaak voor smeedwerk vanwege de stoere en ambachtelijke uitstraling, maar smeedwerk hoeft echter niet perse nostalgisch en authentiek te zijn. Het is heel goed mogelijk om ook moderne designtoepassingen in smeedijzer uit te voeren.

Wat smeedwerk ook bijzonder maakt is de duurzaamheid van het materiaal, want smeedijzer is altijd massief: en met een juiste afwerking gaat dit meer dan een levenlang mee. Antonie van Baars denkt graag met al uw plannen mee.. en volgt zelf het hele project van idee tot eindproduct.

Neem een kijkje in onze Smederij


De smid aan het werk

Vakmanschap in de Smederij

Kunst- en siersmederij van Baars is lid van het Nederlands Gilde van Kunstsmeden. Dit is de branchegroep binnen de Metaalunie en staat borg voor kwaliteit en vakmanschap van het ambachtelijke kunstsmeden. Vanaf 1992 heeft Antonie van Baars alle opleidingen en cursussen via het gilde gevolgd.. Antonie zelf is inmiddels ook erkend leermeester, en geeft  les voor het NGK.

Met het visje als meesterteken slaat hij letterlijk zijn naam/handtekening in het unieke meesterstuk.
Authentiek smeedwerk is altijd maatwerk, en daarmee altijd naar de specifieke toepassing en wensen te maken. Zowel voor de particuliere opdrachtgevers als de professionele zoals [interieur] architecten en aannemers.

Wij vertalen het ontwerp met onze handen naar een uniek stuk smeedijzer.

De geschiedenis van de Smederij

Ton van Baars 1980

Ton van Baars in de oude smidse aan de Dijkstraat ca 1980

Siersmederij van Baars Asten, gietijzer smederij

Ton en Antonie van Baars in de nieuwe smederij op het Ommelsveld 1992

Smederij oude gevel

de smederij aan het Ommelsveld 1996

smederij van Baars 1999

de smederij aan het Ommelsveld na de verbouwing in 1999

Ton en Antonie van Baars 2016

Ton en Antonie van Baars in de smederij 2016

Voor meer informatie over de Smid van de Smederij kunt u de pagina over Antonie bezoeken. U kunt uiteraard ook altijd even bellen of een keer langs komen!